DRS – Σύστημα Αποσυμπίεσης ΣΣ

Το Φυσικοθεραπευτήριο Αργύργης Ζουρμπάκης Φυσικοθεραπευτής Χαλκίδα

Τo D.R.S System εισάγεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και είναι μια πρότυπη αποσυμπιεστική μέθοδος θεραπείας που, όπως μπορείτε να δείτε από σχετικές μελέτες, έχει εφαρμοστεί με τεράστια επιτυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής τα τελευταία 10 χρόνια.

Τι θεραπεύει;

Το D.R.S System μπορεί να σας βοηθήσει εντυπωσιακά στη θεραπεία καταστάσεων όπως :

  • Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου
  • Εκφύλιση μεσοσπονδυλίου δίσκου
  • Νόσο των αρθρικών επιφανειών των μεσοσπονδυλίων αρθρώσεων
  • Στένωση των μεσοσπονδυλίων διαστημάτων
  • Μετεγχειρητικό πόνο και υποτροπές
  • Χαμηλή οσφυαλγία μη καθοριζόμενη ειδικά

Όπως απέδειξαν κλινικές μελέτες, μετά από θεραπεία τριών εβδομάδων το D.R.S. System έχει σημαντικά αποτελέσματα, ανακουφίζοντας από τον εξουθενωτικό πόνο που προκαλείται από την προβολή, την κήλη, την εκφύλιση ή την ρήξη των μεσοσπονδυλίων δίσκων, καθώς και την ισχιαλγία, το σύνδρομο των οπισθίων αρθρικών επιφανειών και στη θεραπεία ακόμα και περιπτώσεων όπου επεμβάσεις είχαν αποτύχει.

Χωρίς Χειρουργική επέμβαση, Χωρίς Φάρμακα!

“Τι είναι το D.R.S = Decompression = Αποσυμπίεση R= Reduction = Ανάταξη S= Stabilization = Σταθεροποίηση”

Η απλούστερη εξήγηση είναι η εξής: Μια διαδικασία που αποσυμπιέζει τους δίσκους της Ο.Μ.Σ.Σ. (μέσης) και προκαλεί την επαναφορά ως ένα βαθμό του διογκωμένου ή με κήλη δίσκου στη θέση του.

Για να αντιληφθεί κανείς τα αποτελέσματα της θεραπείας του D.R.S. πρέπει να καταλάβει κάπως την ανατομία των δομών που συνιστούν την Οσφυϊκή Μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης (Ο.Μ.Σ.Σ. ή μέση).

Η σπονδυλική στήλη είναι η στήλη των οστών που περνά από το κέντρο της πλάτης σας.Τα οστά αυτά λέγονται «σπόνδυλοι» και είναι εικοσιτέσσερις. Οι δίσκοι, οι οποίοι αποτελούν την αιτία προβλημάτων για τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων, βρίσκονται μεταξύ των σπονδύλων.

Με απλά λόγια ο δίσκος είναι ένα μαλακό μαξιλαράκι που λειτουργεί ως αποσβεστήρας κραδασμών μεταξύ των οστών (σπονδύλων ) της σπονδυλικής στήλης. Οι δίσκοι έχουν μια μοναδική ανατομία και εάν την κατανοήσετε θα καταλάβετε γιατί πονά η μέση σας και τη βοήθεια που μπορεί να σας προσφέρει το D.R.S.

Το εξωτερικό τοίχωμα κάθε δίσκου ονομάζεται «δακτύλιος». Είναι φτιαγμένο από χόνδρους και, όπως συμβαίνει με το κάτω άκρο της μύτης σας, είναι αρκετά στέρεο. Το εσωτερικό του δίσκου είναι ωστόσο αρκετά μαλακό και ονομάζεται«πηκτοειδής πυρήνας». Ο πηκτοειδής πυρήνας αποτελείται από μια μαλακή ουσία σα μαρμελάδα, είναι εύπλαστος, μαλθακός, αλλά και ασυμπίεστος.

Θα καταλάβετε πως είναι ένας δίσκος εάν σκεφτείτε ένα ντόνατς μαρμελάδα ή ακόμα και ένα τηγανητό αυγό : είναι στέρεο στο εξωτερικό και μαλακό και παχύρρευστο στο εσωτερικό.

daktilios
tomi-spondilikis-stilis

Σκεφτείτε τι συμβαίνει σε ένα τηγανητό αυγό όταν με το πιρούνι σας σπάσετε το ασπράδι και φτάσετε στον κροκό. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει και σε περίπτωση τραυματισμού του δίσκου.Όπως βλέπετε,στο σχήμα που ακολουθεί, το εξωτερικό μέρος, δηλαδή ο χόνδρος, μπορεί να σχιστεί εύκολα. Μερικές φορές συμβαίνουν μικροκακώσεις που προκαλούν μικρές σχισμές. Με τον καιρό το εξωτερικό τοίχωμα του δίσκου αδυνατίζει και παθαίνει πρόπτωση. Τότε γίνεται η διάγνωση ως : πρόπτωση του δίσκου.

Σε άλλες περιπτώσεις και ιδιαίτερα αν έχετε υποστεί τραυματισμό ο δίσκος, σχίζεται ξαφνικά και σε βάθος. Εάν η σχισμή φτάσει έως τον δακτύλιο τότε ο πυρήνας που είναι σαν ζελέ μπορεί να γλιστρήσει προς τα έξω.Αυτό ονομάζεται κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου. Ορισμένοι το ονομάζουν «ρήξη του δίσκου».

Και στις δύο περιπτώσεις είτε έχετε διόγκωση δίσκου είτε κήλη, ο τραυματισμένος δίσκος ενδέχεται να ασκήσει πίεση στην σπονδυλική στήλη. Να πως προκαλείται ο πόνος που αισθάνεστε στην Ο. Μ. Σ. Σ. (μέση) και αντανακλά συχνά στους γλουτούς και στα πόδια.

Υπάρχει ακόμα ένα ενδιαφέρον στοιχείο σχετικά με τους δίσκους. Από το 25ο έτος περίπου οι δίσκοι σας δεν παίρνουν αίμα. Οι σπόνδυλοι που βρίσκονται στην σπονδυλική σας στήλη αιματώνονται. Στην πραγματικότητα, όλα σχεδόν τα οστά που βρίσκονται στο σώμα σας τρέφονται μέσω ενός δικτύου αρτηριών. Αυτός είναι ο λόγος που αποκαθίστανται τα οστά που έχουν σπάσει.

Εν τούτοις, δεν υπάρχει ανάλογη πηγή θρεπτικών συστατικών για τους δίσκους των ενηλίκων. Η έλλειψη αιμάτωσης είναι αυτή που καθιστά δύσκολη τη θεραπεία των κακώσεων των δίσκων. Αυτό εξηγεί άλλωστε και το λόγο για τον οποίο οι δίσκοι εκφυλίζονται ή φθείρονται, γεγονός που αποτελεί άλλο ένα είδος κάκωσης του δίσκου.

 Είναι αρκετά απλό, μετά το 25Ο έτος είναι πολύ δύσκολο να εισέλθουν στον τραυματισμένο δίσκο τα θρεπτικά συστατικά και τα κύτταρα που είναι απαραίτητα για την ίαση. Συνεπώς, σε αντίθεση με τα οστά σας, ένας δίσκος δεν θεραπεύεται από μόνος του.

Πριν από την παρέμβαση του D.R.S. ο μόνος τεκμηριωμένος τρόπος για την αποκατάσταση της κήλης του μεσοσπονδυλίου δίσκου ή ενός διογκωμένου δίσκου ήταν χειρουργική επέμβαση και είναι αναμφισβήτητο ότι πολλοί είναι εκείνοι που βοηθήθηκαν από αυτήν.

Εν τούτοις υπάρχουν πολλές περιπτώσεις προσβεβλημένων δίσκων για τους οποίους η χειρουργική αποκατάσταση δεν ενδείκνυται. Αλλά ακόμα και στις περιπτώσεις που ενδείκνυται η χειρουργική επέμβαση, δεν βοηθά πάντα. Μερικές φορές η διόρθωση δεν αρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και υπάρχουν ενίοτε ανεπιθύμητες παρενέργειες που είναι απόρροια της ίδιας της χειρουργικής επέμβασης. Το συμπέρασμα είναι ότι σχεδόν κανείς δεν θα επέλεγε τη χειρουργική επέμβαση εάν είχε άλλη επιλογή.

Με το D.R.S. υπάρχει εναλλακτική λύση

Με το D.R.S. είναι δυνατή η διόρθωση της κήλης και διόγκωσης του μεσοσπονδυλίου δίσκου χωρίς χειρουργική επέμβαση. Στον ασθενή προσαρμόζονται μία άνω και μία κάτω zώνη που συντελούν στο να κατευθύνεται η δράση του μηχανήματος στον οσφυϊκό δίσκο. Ο εξατομικευμένος σάκος αέρος που είναι εγκατεστημένος στην κάτω ζώνη, βοηθά να προσαρμοστεί η Οσφυϊκή Μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης (μέση) έτσι ώστε η θεραπεία να πραγματοποιηθεί άνετα και με ασφάλεια.

Πηγαίνει στη συνέχεια στην κονσόλα του ηλεκτρονικού υπολογιστή που ελέγχει τη λειτουργία της τράπεζας. Επιλέγει τις παραμέτρους και τη γωνία έλξης που είναι κατάλληλες, για εσάς, και αρχίζει τις θεραπείες D.R.S.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας το κάτω ήμισυ της τράπεζας D.R.S. αποχωρίζεται μαλακά από το άνω ήμισυ. Η οσφυϊκή ζώνη που φοράτε έχει στερεωθεί στο κάτω ήμισυ και γι” αυτό το λόγο θα αισθανθείτε μια ισχυρή, αλλά ανώδυνη δύναμη στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης. Πρόκειται για το τμήμα αποσυμπίεσης της θεραπείας που μειώνει δραστικά την πίεση που ασκείται στο κέντρο του τραυματισμένου σας δίσκου.

Μετά από 60 δευτερόλεπτα το κάτω ήμισυ της τράπεζας επιστρέφει στη θέση του. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στην μέση σας (Ο. Μ. Σ. Σ.) να ξεκουραστεί για 60 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια το κάτω ήμισυ απομακρύνεται ξανά και μετά από 60 δευτερόλεπτα αποσυμπίεσης επιστρέφει στη θέση του για άλλα 30 δευτερόλεπτα χαλάρωσης. Οι εναλλασσόμενοι αυτοί κύκλοι αποσυμπίεσης και χαλάρωσης συνεχίζονται για 30 λεπτά.

Όλες οι θεραπείες D.R.S. ακολουθούνται από 30 λεπτά φυσικοθεραπείας διότι, παρόλο που η θεραπεία D.R.S. είναι ανώδυνη, προκαλούν διάταση των μυών της περιοχής. Ο πάγος και η διέγερση με ρεύμα χαμηλής τάσης ή υπέρηχους δίνουν στους μυς τη δυνατότητα να ξεκουραστούν και να επανέλθουν στη φυσική τους κατάσταση.

Το βασικό στοιχείο της επιτυχίας των θεραπειών με D.R.S. που συνιστά και τη διαφορά του D.R.S. σε σχέση με θεραπείες όπως: τράβηγμα ή έλξη – διαχωρισμό αρθρικών επιφανειών, που εφαρμόζουν οι φυσικοθεραπευτές και οι χειροπράκτορες, είναι οι ασυνήθιστα χαμηλές πιέσεις που δημιουργούνται στο εσωτερικό του τραυματισμένου δίσκου. Συνήθως, ακόμη και όταν είστε ξαπλωμένοι και αναπαύεστε, η πίεση που ασκείται στο εσωτερικό καθενός από τους δίσκους σας κυμαίνεται μεταξύ 25mm και 75mm υδραργύρου ( τα mm ή χιλιοστόμετρα υδραργύρου είναι απλά ο τρόπος με τον οποίο οι επιστήμονες μετρούν την ποσότητα πίεσης που ασκείται στο εσωτερικό των δίσκων ).

Εν τούτοις, κατά τη διάρκεια των θεραπειών D.R.S. η πίεση που ασκείται στο εσωτερικό των δίσκων σας φτάνει σε τόσο χαμηλά επίπεδα που είναι ίσα με 150mm αρνητικά υδραργύρου. Οι θεραπείες με τράβηγμα ή έλξη /διαχωρισμό αρθρικών επιφανειών δεν μπορούν να επιτύχουν αυτή την υποπίεση και αυτό είναι που συνιστά τη μαγεία της θεραπείας με D.R.S.

Θυμηθείτε, παρ” όλο που υπάρχουν φλέβες και αρτηρίες στους σπονδύλους που βρίσκονται γύρω από τους δίσκους σας, δεν υπάρχει αίμα που να περνά από αυτές στους δίσκους. Εν τούτοις, η υπερβολικά χαμηλή αρνητική πίεση που δημιουργείται στο εσωτερικό του δίσκου κατά τη διάρκεια μιας θεραπείας D.R.S. λειτουργεί ως κενό και αυτό το κενό κάνει δύο πράγματα: Πρώτον, το υλικό της διόγκωσης ή της κήλης έλκεται πίσω στη θέση του. Δεύτερον, και αυτό έχει εξίσου μεγάλη σημασία και συμβαίνει ταυτόχρονα, τα θρεπτικά συστατικά, τα υγρά και τα κύτταρα απορροφώνται πίσω στο δίσκο λόγω της αιμάτωσης των περιβαλλόντων σπονδύλων. Αυτό αποτελεί πολύ σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας ίασης και αποτελεί κλινικό επίτευγμα. Ο δίσκος τρέφεται, ο πηκτοειδής πυρήνας τραβιέται προς τα πίσω, η διόγκωση εξαφανίζεται.

« Όχι πια πόνος» : Αυτό υποστηρίζει το 90% των ασθενών μας που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με D.R.S. στην κλινική μας. Λένε επίσης πράγματα όπως : « Αισθάνομαι υπέροχα» «Θα είμαι αιώνια ευγνώμων και σε σας και στη θεραπευτική διαδικασία του D.R.S. » και «Μετά από την πρώτη θεραπεία αισθάνθηκα ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ και ήξερα ότι αυτό ήταν. ΑΥΤΟ ήταν. Μου συνέβη κάτι σα θαύμα. ». Το D.R.S. βοήθησε χιλιάδες ανθρώπους να ζουν απαλλαγμένοι από την οσφυαλγία. Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να γίνετε κι εσείς ένας από αυτούς.

Σύστημα Αποσυμπίεσης, Ανάταξης, Σταθεροποίησης

Αποσυμπίεση σπονδυλικού δίσκου - Το σύστημα DRS, το πιο προηγμένο σύστημα παγκοσμίως για συντηρητική θεραπεία εκφυλισμένων δίσκων ή δίσκων με κήλη.
Το σύστημα DRS ( αποσυμπίεση, ανάταξη, σταθεροποίηση ) τελειοποιήθηκε μετά από χρόνια κλινικών ερευνών και είναι το αποτέλεσμα συνδυασμένων προσπαθειών νευροχειρούργων, ορθοπεδικών χειρούργων και μηχανικών βιοϊατρικής. Μετά την επιτυχημένη εφαρμογή του DRS σε,περισσότερους από, 8.000 ασθενείς, ακολούθησε η έκδοση του πιστοποιητικού FDA τον Απρίλη του 1997 και το σύστημα διατέθηκε για ιατρική χρήση τον Ιανουάριο του1998.

Το σύστημα DRS ανακουφίζει αποτελεσματικά από τον πόνο και την ανικανότητα, επιδρώντας στον τραυματισμένο και εκφυλισμένο δίσκο καθώς επιδιορθώνει τους κατεστραμμένους δίσκους και αναστρέφει τις δυστροφικές αλλαγές στα νεύρα. Το σύστημα DRS απευθύνεται σε λειτουργικές και μηχανικές πλευρές του δισκογενούς πόνου και ασθένειας μέσω συντηρητικής αποσυμπίεσης των μεσοσπονδύλιων δίσκων, πράγμα, το οποίο σημαίνει αποφόρτιση μέσω έλξης και ανάταξη. Η κλασική έλξη περιλαμβάνει απλή μηχανική διάταση, η οποία, όταν εφαρμόζεται συνεχόμενα ή περιοδικά προκαλεί σύσπαση των παρασπονδυλικών μυών και αύξηση της ενδοδισκικής πίεσης. Σε αντίθεση με την κλασική έλξη, το σύστημα DRS εφαρμόζει πιέσεις στον δίσκο με κατάλληλο και σταδιακό τρόπο, ο οποίος παρακάμπτει τους έμφυτους νευρολογικούς μηχανισμούς, οι οποίοι οδηγούν στον ερεθισμό των υποδοχέων διάτασης στις παρασπονδυλικές κατασκευές. Αυτή η ελεγχόμενη εφαρμογή αποσυμπίεσης, επιτρέπει μια αξιοσημείωτη ελάττωση στις ενδοδισκικές πιέσεις. Έτσι προάγεται η επαναφορά του υλικού το οποίο έχει σχηματίσει την κήλη στο δίσκο, και διευκολύνει της εισροή οξυγόνου, συστατικών του κολλαγόνου, και λοιπόν συστατικών και στοιχείων. Σε πρόσφατες κλινικές μελέτες, αυτή η χωρίς πόνο θεραπεία έχει αποδειχθεί ότι είναι 86% αποτελεσματική στην ανακούφιση του πόνου του κάτω τμήματος της Σπονδυλικής Στήλης (Ο. Μ. Σ. Σ. - μέσης) και της ισχιαλγίας.

Ο πόνος της Ο. Μ. Σ. Σ. (μέσης) είναι το πρώτο αίτιο παραπόνων, των ανθρώπων στις ανεπτυγμένες χώρες, προσβάλλοντας το 80% του πληθυσμού μία φορά ή περισσότερες. Τα προβλήματα της Ο. Μ. Σ. Σ. (μέσης) συχνά σημαίνουν μόνιμη απώλεια κάποιας λειτουργίας π.χ. κινητικής, υποχρεώνοντας σας να στερηθείτε από την καθημερινή σας ζωή, πράγματα και δραστηριότητες που, πιθανόν,δεν θα θέλατε να στερηθείτε. Οι, μέχρι τώρα, μέθοδοι θεραπείας για προβλήματα που αφορούσαν την Ο. Μ. Σ. Σ. (μέσης) ήταν: χειρισμοί, ξεκούραση στο κρεβάτι, χαλάρωση των μυών και παυσίπονη φαρμακευτική αγωγή. Και εάν όλα αυτά αποτύγχαναν, χειρουργείο. Αυτά είναι τα άσχημα νέα. Τα καλά νέα είναι το σύστημα DRS. Όχι χειρουργείο. Όχι φάρμακα. Όχι ενέσεις. Και για τους περισσότερους ανθρώπους, όχι άλλος πόνος στη μέση.

Ακολουθώντας αρκετά χρόνια ανάπτυξης από Νευροχειρούργους, Ορθοπεδικούς Χειρούργους και μηχανικών βιοϊατρικής, το σύστημα DRS έλαβε την έγκριση από το FDA και έγινε διαθέσιμο για ιατρική χρήση τον Ιανουάριο του 1998. Το σύστημα DRS προσφέρει την πιο σύγχρονη τεχνολογία, διαθέσιμη σε γιατρούς, για συντηρητική θεραπεία σε:

διογκωμένους ή με κήλη δίσκους, εκφυλισμένους δίσκους, σύνδρομο αποφύσεων ( ανάντεις - κατάντεις ), ισχιαλγία, σπονδυλική στένωση, σε πολλές, μετεγχειρητικές περιπτώσεις. Μέσω κλινικών πειραμάτων, έχει αποδειχτεί ότι η συντηρητική αποσυμπίεση των οσφυϊκών δίσκων με το σύστημα DRS, είναι 86% αποτελεσματική στην ανακούφιση από τον πόνο και την αποκατάσταση της ανικανότητας του τραυματισμένου ή εκφυλισμένου δίσκου αφού, μπορεί να επιδιορθώσει τους κατεστραμμένους δίσκους και να ανατρέψει τις δυστροφικές αλλαγές των νεύρων.

Σύστημα Αποσυμπίεσης, Ανάταξης, Σταθεροποίησης

Αποσυμπίεση σπονδυλικού δίσκου - Το σύστημα DRS, το πιο προηγμένο σύστημα παγκοσμίως για συντηρητική θεραπεία εκφυλισμένων δίσκων ή δίσκων με κήλη.
Το σύστημα DRS ( αποσυμπίεση, ανάταξη, σταθεροποίηση ) τελειοποιήθηκε μετά από χρόνια κλινικών ερευνών και είναι το αποτέλεσμα συνδυασμένων προσπαθειών νευροχειρούργων, ορθοπεδικών χειρούργων και μηχανικών βιοϊατρικής. Μετά την επιτυχημένη εφαρμογή του DRS σε,περισσότερους από, 8.000 ασθενείς, ακολούθησε η έκδοση του πιστοποιητικού FDA τον Απρίλη του 1997 και το σύστημα διατέθηκε για ιατρική χρήση τον Ιανουάριο του1998.

Το σύστημα DRS ανακουφίζει αποτελεσματικά από τον πόνο και την ανικανότητα, επιδρώντας στον τραυματισμένο και εκφυλισμένο δίσκο καθώς επιδιορθώνει τους κατεστραμμένους δίσκους και αναστρέφει τις δυστροφικές αλλαγές στα νεύρα. Το σύστημα DRS απευθύνεται σε λειτουργικές και μηχανικές πλευρές του δισκογενούς πόνου και ασθένειας μέσω συντηρητικής αποσυμπίεσης των μεσοσπονδύλιων δίσκων, πράγμα, το οποίο σημαίνει αποφόρτιση μέσω έλξης και ανάταξη. Η κλασική έλξη περιλαμβάνει απλή μηχανική διάταση, η οποία, όταν εφαρμόζεται συνεχόμενα ή περιοδικά προκαλεί σύσπαση των παρασπονδυλικών μυών και αύξηση της ενδοδισκικής πίεσης. Σε αντίθεση με την κλασική έλξη, το σύστημα DRS εφαρμόζει πιέσεις στον δίσκο με κατάλληλο και σταδιακό τρόπο, ο οποίος παρακάμπτει τους έμφυτους νευρολογικούς μηχανισμούς, οι οποίοι οδηγούν στον ερεθισμό των υποδοχέων διάτασης στις παρασπονδυλικές κατασκευές. Αυτή η ελεγχόμενη εφαρμογή αποσυμπίεσης, επιτρέπει μια αξιοσημείωτη ελάττωση στις ενδοδισκικές πιέσεις. Έτσι προάγεται η επαναφορά του υλικού το οποίο έχει σχηματίσει την κήλη στο δίσκο, και διευκολύνει της εισροή οξυγόνου, συστατικών του κολλαγόνου, και λοιπόν συστατικών και στοιχείων. Σε πρόσφατες κλινικές μελέτες, αυτή η χωρίς πόνο θεραπεία έχει αποδειχθεί ότι είναι 86% αποτελεσματική στην ανακούφιση του πόνου του κάτω τμήματος της Σπονδυλικής Στήλης (Ο. Μ. Σ. Σ. - μέσης) και της ισχιαλγίας.

Ο πόνος της Ο. Μ. Σ. Σ. (μέσης) είναι το πρώτο αίτιο παραπόνων, των ανθρώπων στις ανεπτυγμένες χώρες, προσβάλλοντας το 80% του πληθυσμού μία φορά ή περισσότερες. Τα προβλήματα της Ο. Μ. Σ. Σ. (μέσης) συχνά σημαίνουν μόνιμη απώλεια κάποιας λειτουργίας π.χ. κινητικής, υποχρεώνοντας σας να στερηθείτε από την καθημερινή σας ζωή, πράγματα και δραστηριότητες που, πιθανόν,δεν θα θέλατε να στερηθείτε. Οι, μέχρι τώρα, μέθοδοι θεραπείας για προβλήματα που αφορούσαν την Ο. Μ. Σ. Σ. (μέσης) ήταν: χειρισμοί, ξεκούραση στο κρεβάτι, χαλάρωση των μυών και παυσίπονη φαρμακευτική αγωγή. Και εάν όλα αυτά αποτύγχαναν, χειρουργείο. Αυτά είναι τα άσχημα νέα. Τα καλά νέα είναι το σύστημα DRS. Όχι χειρουργείο. Όχι φάρμακα. Όχι ενέσεις. Και για τους περισσότερους ανθρώπους, όχι άλλος πόνος στη μέση.

Ακολουθώντας αρκετά χρόνια ανάπτυξης από Νευροχειρούργους, Ορθοπεδικούς Χειρούργους και μηχανικών βιοϊατρικής, το σύστημα DRS έλαβε την έγκριση από το FDA και έγινε διαθέσιμο για ιατρική χρήση τον Ιανουάριο του 1998. Το σύστημα DRS προσφέρει την πιο σύγχρονη τεχνολογία, διαθέσιμη σε γιατρούς, για συντηρητική θεραπεία σε:

διογκωμένους ή με κήλη δίσκους, εκφυλισμένους δίσκους, σύνδρομο αποφύσεων ( ανάντεις - κατάντεις ), ισχιαλγία, σπονδυλική στένωση, σε πολλές, μετεγχειρητικές περιπτώσεις. Μέσω κλινικών πειραμάτων, έχει αποδειχτεί ότι η συντηρητική αποσυμπίεση των οσφυϊκών δίσκων με το σύστημα DRS, είναι 86% αποτελεσματική στην ανακούφιση από τον πόνο και την αποκατάσταση της ανικανότητας του τραυματισμένου ή εκφυλισμένου δίσκου αφού, μπορεί να επιδιορθώσει τους κατεστραμμένους δίσκους και να ανατρέψει τις δυστροφικές αλλαγές των νεύρων.

Πώς μπορεί το σύστημα DRS να βοηθήσει;

Οι εκφυλισμένοι και με κήλη δίσκοι είναι ανάμεσα στις πιο συνηθισμένες αιτίες του πόνου στο κάτω τμήμα της μέσης. Το σύστημα DRS είναι ειδικά σχεδιασμένο για τη θεραπεία τέτοιου τύπου περιπτώσεων.

Είναι ιατρικό γεγονός ότι οι κατεστραμμένοι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι σπάνια επουλώνονται, καθώς οι δίσκοι είναι κάτω από συνεχή πίεση. Το σύστημα DRS, χρησιμοποιώντας κλινικά αποδεδειγμένες αρχές, απαλλάσσει από την πίεση σε ζωτικές κατασκευές της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και των σπονδυλικών νεύρων, μειώνοντας έτσι και την πίεση μέσα στους δίσκους.

Μέσα από πρόσφατα πειράματα, χρησιμοποιώντας μαγνητική τομογραφία πριν και μετά από την θεραπεία με το σύστημα DRS, οι κήλες των δίσκων μειώθηκαν από 10% έως 90%, εξαρτώμενες από τον αριθμό των συνεδριών που επιτελέστηκαν, ενώ η επιδιόρθωση και η επούλωση των δακτυλίων ήταν επίσης εμφανής. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης αυξημένα συστατικά νερού στο δίσκο, ή ενυδάτωση στον πυρήνα.

Κατά τη διάρκεια φυσιολογικών δραστηριοτήτων, η πίεση μέσα στους οσφυϊκούς δίσκους τυπικά ποικίλει από 100 mm/HG έως 300mm/HG.

Έχει αποδειχθεί, μέσω ακτινογραφίας, ότι το σύστημα DRS αυξάνει το διάστημα του δίσκου μέχρι και 7 mm ανά μεσοσπονδύλιο διάστημα, παρέχοντας μη χειρουργική αποσυμπίεση των οσφυϊκών σπονδύλων.

Ο σκοπός της αποσυμπίεσης είναι η μείωση της πίεσης μέσα στο δίσκο και η διευκόλυνση της μεταφοράς των υγρών, των θρεπτικών στοιχείων και του οξυγόνου πίσω στο δίσκο. Η μείωση της ενδοδισκικής πίεσης -της πίεσης μέσα στο δίσκο- συντελεί στην ανάταξη της διόγκωσης ή της κήλης του δίσκου και ανακουφίζει την πίεση του νεύρου. Οι ρήξεις στους δακτυλίους του δίσκου μπορούν να αναταχθούν, και επαρκή ποσότητα υγρών και θρεπτικών στοιχείων μπορεί να εισαχθεί μέσα στον πυρήνα για να αναστρέψει την εκφύλιση του δίσκου και την κατάρρευσή του σαν συνέπεια του τραυματισμού. Η ενυδάτωση του πυρήνα του δίσκου μπορεί να αποκαταστήσει το ύψος του δίσκου, απαλλάσσοντας από την πίεση των αρθρικών αποφύσεων (ανάντεις και κατάντεις) και τη φλεγμονή. Το σύστημα DRS δεν στοχεύει μονάχα στην θεραπεία των συμπτωμάτων αλλά είναι σχεδιασμένο να ανακουφίζει τα βαθύτερα προβλήματα (αίτια) τα οποία προκαλούν τον πόνο στο κάτω τμήμα της μέσης και να διευκολύνει την φυσιολογική επούλωση των δίσκων.

Η θεραπεία Αρχικά, προσαρμόζονται στον ασθενή δύο ειδικές ζώνες ( μία άνω και μία κάτω ) οι οποίες είναι σχεδιασμένες να κατευθύνουν απευθείας την ενέργεια του μηχανήματος στον οσφυϊκό δίσκο. Η πρωτοποριακή φούσκα αέρος μέσα στην κατώτερη ζώνη βοηθά στην προσαρμογή και την σωστή θέση της οσφυϊκής μοίρας για άνετη θεραπεία. Αφού προσαρμοστεί, ο ασθενής ξαπλώνει αργά σε ύπτια θέση, ενώ παράλληλα οι ζώνες συνδέονται με το κεντρικό σύστημα.

Με την ακριβή και χωρίς πόνο τάση που εφαρμόζει το κομπιούτερ, το συγκεκριμένο οσφυϊκό επίπεδο αποσυμπιέζεται ήπια για να μειωθεί η πίεση μέσα στους δίσκους. Μια τυπική καθημερινή συνεδρία απαρτίζεται από πολλούς απόσυμπιεστικούς κύκλους με συνολική διάρκεια θεραπείας περίπου 45 λεπτά. Οι περισσότεροι ασθενείς θα ανακουφιστούν από τα συμπτώματά τους ακολουθώντας 15 έως 25 θεραπείες, ενώ ο μέσος αριθμός θεραπειών που συστήνεται είναι 20 συνεδρίες. Σε ιδανική περίπτωση, οι συνεδρίες λαβαίνουν χώρα καθημερινά και ακολουθεί ανάπαυση το Σαββατοκύριακο. Η διαδικασία είναι χωρίς πόνο και ασφαλής, και παράλληλα άνετη και χαλαρωτική για τον ασθενή. Οι μαγνητικές τομογραφίες παρακάτω απεικονίζουν την καταπληκτική μείωση μιας κήλης δίσκου ακολουθώντας τέσσερις εβδομάδες θεραπείας με το σύστημα DRS. Ο ασθενής δεν έχει πια πόνο.

Μια πρόσφατη κλινική μελέτη κατέληξε στο ότι στο 86% των ασθενών που χρησιμοποίησαν το σύστημα DRS και είχαν ρήξη στους μεσοσπονδύλιους δίσκους πέτυχαν από καλά έως άριστα αποτελέσματα ( 50-100% βελτίωση ) στην ανακούφιση της ισχιαλγίας και του πόνου της μέσης, διορθώνοντας τους κατεστραμμένους δίσκους και αναστρέφοντας τις δυστροφικές αλλαγές των νεύρων. Στην ίδια μελέτη, το 75% των ασθενών που υπέφεραν από εκφυλισμό αρθρικών αποφύσεων ( facets ) πέτυχαν από καλά έως άριστα αποτελέσματα μέσω των αποσυμπιεστικών θεραπειών του συστήματος DRS.

Είναι αυτή η θεραπεία για εμένα; Ύστερα από μονάχα λίγες εβδομάδες θεραπείας, κλινικές έρευνες έχουν δείξει εξαιρετικά αποτελέσματα στην ανακούφιση του εξουθενωτικού πόνου που προκαλείται από διόγκωση, κήλη, εκφυλισμό ή ρήξη των δίσκων, καθώς επίσης και της ισχιαλγίας, του συνδρόμου Facet, της σπονδυλικής στένωσης, και πολλών περιπτώσεων αποτυχημένων χειρουργείων στη μέση. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι ικανοί για επιστροφή στα φυσιολογικά επίπεδα δραστηριοτήτων στην εργασία και στην διασκέδαση μέσα σε χρόνο λίγων μονάχα εβδομάδων. Η θεραπεία αποσυμπίεσης με το σύστημα DRS έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλής και χωρίς παρενέργειες ή επιπλοκές. Οι ασθενείς με παθήσεις από τις οποίες τίθεται σε κίνδυνο η ακεραιότητα της σπονδυλικής τους στήλης, όπως εκτεταμένη οστεοπόρωση, πάνω από δευτέρου βαθμού σπονδυλολίσθηση, κατάγματα, όγκοι, ή συγγενείς δυσμορφίες, δεν είναι υποψήφιοι για την θεραπεία αποσυμπίεσης. Επιπλέον τα πρόσφατα χειρουργεία στην μέση δεν αντενδείκνυται εκτός αν έχουν εμφυτευτεί στη μέση (Ο.Μ.Σ.Σ.) βίδες, ήλοι, κτλ.